TILL MORMORSRUTOR  ¦   LUFTMASKOR  ¦   SMYGMASKOR  ¦   STOLPAR   ¦   LÄNKAR

 

Virkguide »

- Luftmaskor
- Smygmaskor
- Stolpar

Om du redan kan de här maskorna kan du gå vidare till mormosrute-guiden:

 

Guide för hur man virkar Mormors-rutor »

- Mitten
- Andra varvet
- Fram till en färdig ruta

 

Vad ska man ha mormorsrutor till? »

 

Vad ska man med mormorsrutor till?»

Att virka mormorsrutor har länge varit ett klassiskt sätt att ta vara på restgarner. På 70-talet var det riktigt trendigt med mormorsrutor, och det finns väl ett och annat som tyder på att det håller på att bli trendigt igen. Kanske är det idén om återvinning och att ta vara på rester som gör mormorsrutorna attraktiva, men det kan lika gärna vara att de ser så uppenbart handgjorda ut. Ett arbete gjort av mormorsrutor är unikt och signalerar att man lagt ner tid och omsorg - något som blir en trevlig motvikt mot dagens masstillverkade och i många fall lågkvalitativa kläder och inredningsartiklar.

Men frågan kvarstår... Vad ska man använda sina mormorsrutor till? Det vanligaste svaret är att man syr ihop dem och gör en pläd eller filt av dem. Man kan också göra sjalar eller använda dem som enstaka dekorationer på kläder och väskor. Tricket är att få det lagom mormorsruteaktigt, och här tror jag vi kommer in på varför många av dem som var med på 70-talet inte är så förtjusta i mormorsrutor... För mycket av det goda är ju aldrig bra!

Till slut vill jag passa på att tacka för den fantastiska respons jag fått på denna sida! Jag har verkligen inte uppdaterat sidan särskilt mycket - det är nu sex år sedan jag skrev här sist, men ändå verkar den ha fått bli det den var tänkt för: en lättbegriplig guide för den som vill lära sig grunderna i hur man virkar mormorsrutor. Tack för alla mail jag fått! Jag har tyvärr inte hunnit svara på alla, men jag har i alla fall läst dem. Många av er har frågat hur man bäst fogar ihop mormorsrutorna, om man ska virka eller sy ihop dem. Mitt tips är att ni syr ihop dem för hand på enklast möjliga sätt med nål och tråd. Ifall du har använt samma garn på yttersta varvet på alla mormorsrutorna blir det snyggt att använda detta garn till att foga samman dem. På länksidan hittar ni länkar till beskrivningar för hur man kan virka ihop rutorna. Lycka till!

Välkommen att maila till mormorsrutor@lindstromfamily.se. Jag läser alla mail, men garanterar inga svar. Får jag samma fråga från flera håll ska jag försöka lägga upp ett svar här på sidan.

Vänliga hälsningar
Sara Lindström

 

 

Kontakt »

Om du undrar något eller om du har tips till sidan; skicka ett mail! /Sara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2011-01-25

Sara Lindström © 2005-2011 • Använd gärna materialet, men referera till mig!