TILL MORMORSRUTOR  ¦   LUFTMASKOR  ¦   SMYGMASKOR  ¦   STOLPAR   ¦   LÄNKAR

Virkguide »

- Luftmaskor
- Smygmaskor
- Stolpar

Om du redan kan de här maskorna kan du gå vidare till mormosrute-guiden:

 

Guide för hur man virkar Mormors-rutor »

- Mitten
- Andra varvet
- Fram till en färdig ruta

 

Vad ska man ha mormorsrutor till? »

 

Stolpar »

Stolpe är ett lustigt namn på en maska. Jag tror att de kallas så därför att de blir ganska höga – höga som stolpar kanske… Att virka en stolpe innebär lite fler moment än att virka en luftmaska eller en smygmaska – men låt dig icke förskräckas! Stolpen blir lite mer, den fyller ut arbetet och gör att det märks att man kommit framåt.

Jag berättar hur man gör stolpar med mormorsrutor i bakhuvudet. Därför utgår jag ifrån den ring med luftmaskor som vi har skapat på luftmaske- och smygmaskesidorna. Det är nämligen starten till en mormorsruta!

Klicka på bilderna för att se dem i större format (och så klickar du "Bakåt" i webläsaren för att komma tillbaka hit).


När du ska göra en stolpe startar du med att göra 3 luftmaskor, detta för att "komma i höjd". Dessa tre luftmaskor kan du betrakta som den första stolpen.

  
Därefter är det dags för den första "riktiga" stolpen. Först lägger du garnet ett extra varv runt virknålen. Därefter sticker du virknålen genom luftmaskringens mitt och "hämtar" garn. (Om det inte hade varit mormorsrutor vi skulle virka så hade du stuckit nålen genom en maska istället)


Dra tillbaka virknålen. Nu har du tre maskor på nålen: den ursprungliga, den extra och den som du hämtat genom luftmaskringen.

  
Hämta nu garn "direkt", alltså inte genom något annat, och dra igenom de två första maskorna som du har på virknålen. Då får du en ny maska av det nyss hämtade garnet och så har du kvar den ursprungliga maskan, dvs 2 maskor kvar på virknålen.

  
Hämta nu garn "direkt" en sista gång och dra igenom de två maskor du har kvar på virknålen. Nu har du gjort den första "riktiga" stolpen! Gör du en stolpe till så har du en stolpgrupp, som det heter. Mormorsrutor är uppbyggda av stolpgrupper, vilket du snart kommer att få se.

Till momorsruteguiden »

Det är enklast att lära sig virka om man har garn
och virknål i händerna när man läser på dessa sidor.
Annars känner man sig lätt lite vilsen när man ska
lära sig något praktiskt.

 

Kontakt »

Om du undrar något; skicka ett mail! /Sara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterades senast 2011-01-25

Sara Lindström © 2005-2011 • Använd gärna materialet, men referera till mig!