TILL MORMORSRUTOR  ¦   LUFTMASKOR  ¦   SMYGMASKOR  ¦   STOLPAR   ¦   LÄNKAR

 

Virkguide »

- Luftmaskor
- Smygmaskor
- Stolpar

Om du redan kan de här maskorna kan du gå vidare till mormosrute-guiden:

 

Guide för hur man virkar Mormors-rutor »

- Mitten
- Andra varvet
- Fram till en färdig ruta

 

Vad ska man ha mormorsrutor till? »

 

 

Andra varvet »

Nu är det dags att börja med en ny färg (om man vill).

Klicka på bilderna för att se dem i ett större format. För att komma tillbaka hit klickar du "Bakåt" i din webläsare.

  
För att den nya tråden ska fästa sig i början brukar jag göra en smygmaska. Man börjar med att dra in den nya tråden mellan de två sista stolparna i en stolpgrupp så det blir en ögla. Sedan hämtar man tråd i hörn-hålrummet som skapats av luftmaskorna och drar den igenom öglan. Det blir lättare att fortsätta med den nya tråden när den sitter fast.

  
Sedan börjar du det andra varvet med en stolpgrupp (alltså 3 stolpar) och därefter 3 luftmaskor, precis som du gjorde på första varvet.

  
Nästa steg är att göra ytterligare en stolpgrupp i samma hålrum som du gjorde den första stolpgruppen. Sedan är första hörnet på andra varvet färdigt.

  
Sedan virkar du 1 luftmaska. På kvadratens sidor gör man bara 1 luftmaska mellan stolpgrupperna. Det är bara i hörnen som man gör 3 luftmaskor mellan stolpgrupperna.


Sedan fortsätter du och gör ett till hörn, precis som du just gjort, alltså 1 stolpgrupp, 3 luftmaskor och ytterligare 1 stolpgrupp i samma hål. Glöm inte den enkla luftmaskan på kvadratens sidor!

  
När du gjort hela varvet är det dags att binda ihop det. Detta gäller oavsett om du tänker byta färg eller fortsätta med den du har. Glöm inte den enkla luftmaskan! Sedan binder du ihop med en smygmaska, precis som på förra varvet.

Det jag visar här är att du byter färg inför nästa varv, men det gör du som du vill. Om du vill behålla samma färg i ett varv till kan du titta nästa sida. Där tipsar jag om hur man behåller färgen utan att det ser konstigt ut.


Om du byter färg eller vill avsluta mormorsrutan: Klipp av tråden och dra i maskan med virknålen tills det bara är en trådstump kvar. Denna kan man sedan fästa – eller virka in i arbetet på kommande varv.

Nu är andra varvet på mormorsrutan klart! Nu börjar du antagligen förstå systemet, men för säkerhets skull kan du följa guiden ända tills min mormorsruta blir färdig. Du bestämmer helt själv när din mormorsruta är färdig. Kanske tycker du att det räcker med det vi har virkat hittills, och isåfall är ju din mormorsruta redan färdig!

Om du vill så kan du följa guiden till hur man virkar fortsättningen.

 

 

Kontakt »

Om du undrar något; skicka ett mail! /Sara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2011-01-25

Sara Lindström © 2005-2011 • Använd gärna materialet, men referera till mig!