LINDSTROMFAMILY.SE ¦  HUR VIRKAR MAN? ¦  HUR GÖR MAN MORMORSRUTOR?  ¦  ANVÄNDNING ¦  LÄNKAR

Virkguide »

- Luftmaskor
- Stolpar
- Smygmaskor

Om du redan kan de här maskorna kan du gå vidare till mormosrute-guiden:

 

Guide för hur man virkar Mormors-rutor »

- Mitten
- Andra varvet
- Fram till en färdig ruta

 

Vad ska man ha mormorsrutor till? »

 

Mormorsrutor »

Alla känner igen en mormorsruta när de ser den. I många hem finns en pläd av virkade mormorsrutor. De kännetecknas av sina frimodiga färger och av sitt enkla tidlösa mönster som känns både hemtrevligt och kreativt.
     Så varför ska man virka mormorsrutor? Frågan bör ställas: varför ska man inte virka mormorsrutor? De är lätta att virka och det går att använda alla sorters restgarn. De är vackra.
     Att virka en ruta går snabbt och man får känna glädjen av att bli färdig ganska snart. Samtidigt kan man spara de rutor man gör och till sist sy ihop dem till något större.

Syftet med den här sidan är att fler ska lära sig att virka mormorsrutor, eller åtminstone inse att det inte är särskilt svårt att göra det. Den målgrupp jag har i åtanke när jag skriver detta är den som aldrig har virkat förut, därför försöker jag vara mycket grundlig när jag går igenom de olika typerna av maskor.
     För att nå detta syfte har jag skapat en guide till hur man gör mormorsrutor. Det bästa är om du sitter med garn och virknål i händerna medan du läser, då lär du dig snabbast.

Följande tre saker behövs för att virka mormorsrutor:

 • Garn i olika färger, gärna i någorlunda samma tjocklek. Jag brukar använda bomullsgarn 8/4, men det går bra med vilket restgarn som helst.
 • Virknål som passar till garnet.
  Till det garn jag använder passar virknål nr 2,5.
 • Lite virkkunskap (som du hittar på den här sidan)

 

 

Kontakt »

Jag är själv ingen mormor, och det lär nog dröja tills jag blir det eftersom jag inte ens har någon dotter. UPPDATERING: Sedan jag skapade den här sidan har jag faktiskt fått en dotter, fast mormor har jag inte blivit än! Men man måste inte vara mormor för att kunna virka mormorsrutor!

Hoppas att du lärde dig något om virkning nu, det är inte lika svårt som det kan verka! Om du undrar något; skicka ett mail! /Sara

Siten senast uppdaterad »

2011-01-25. Har skrivit lite om vad man ska ha mormorsrutor till, tackat för all respons, lagt till länkar samt gjort lite småuppdateringar här och där. Maila mig gärna och tala om vad ni tycker fattas på sidan.

Sara Lindström © 2005-2011 • Använd gärna materialet, men tala om var du fick det ifrån!